HomeMediation bij levenseindeScheidingsbemiddelingMediationRelatiegesprekkenMediation ervaringenLinksClienten vertellenContact
Butijn Deventer
De mediation-advocate voor oplossingen bij echtscheiding, familieproblemen en arbeidsgeschillen
Mediation ervaringen

Mediationervaringen, een greep uit de praktijk

Rolverwarring


Zij klonk heel mat toen zij voor de eerste keer vertelde over haar echtscheiding, waarbij ik de indruk had dat dat nog maar een jaar geleden had plaatsgevonden. Tot mijn verbazing was de echtscheiding al 13 jaar eerder een feit geworden.

In die jaren was het nog de gewoonte dat de kinderen – zij had er vier – automatisch bij de moeder blijven, de moeder het gezag over de kinderen behield en de vader geen gezag meer had. Gelukkig is dat tegenwoordig heel erg ongewoon en de wettelijke  hoofdregel dat beiden het gezag behouden. Partners gaan scheiden, ouders blijven, is het gezegde terecht.


Zij vertelde dat haar belangrijkste drijfveer voor de scheiding was dat zij het gevoel had gehad dat ze vier kinderen in plaats van drie kinderen moest verzorgen. Haar echtgenoot had zoveel taken in hun gemeenschappelijke leven aan haar gelaten en was zo vaak niet thuis geweest, letterlijk en figuurlijk, dat zij het niet meer volhield. Misschien had ze zelfs te lang geprobeerd om het vol te houden, want toen zij vertrok, begreep hij er helemaal niets van en voelde zich overvallen.


In die tijd was het ook niet gangbaar dat partners met elkaar in gesprek gingen, bij een relatietherapeut of een mediator, om helderheid aan de ander te geven serieus en definitief te willen scheiden door dat uitdrukkelijk te zeggen. Die helderheid, de scheidingsmelding genoemd, hebben de partners nodig om elkaar te kunnen loslaten en emotioneel gescheiden te raken.


Het gevolg was dat de man steeds venijniger verhalen over de vrouw tegen de kinderen vertelde. Zijn venijnige verhalen hielden in feite in dat hij zich als man in de steek gelaten voelde door zijn vrouw en boos was dat zij weg gegaan was. Hij vertelde echter dat hun moeder hen als kinderen in de steek liet  en de kinderen geloofden hun vader. De vader was zo succesvol in het overbrengen van die verhalen bij de kinderen dat zij zich alle vier van haar afwendden en bij hun vader gingen wonen met verlies van het contact met hun moeder.


Zo ontstond haar enorme matheid. Zij had niet kunnen verhinderen dat het contact met haar kinderen verdwenen was.

Het probleem waarvoor zij bij mij kwam, was de procedure die de man tegen haar had gestart met het verzoek aan de rechter om aan vader in plaats van de moeder het gezag over de kinderen op te dragen en kinderalimentatie van haar te ontvangen.


Haar kinderen van 17,15, 14 en 12 jaar, hebben zoveel invloed op hun woonsituatie, dat de rechter hen vaak in die wens volgt. De kinderen krijgen altijd de gelegenheid om daarover bij de rechter te praten of de rechter te schrijven. 

De minst slechte optie voor moeder was om de feitelijke woonsituatie van de kinderen te accepteren. Daar zou tegenover kunnen staan dat zij wel het gezag zou behouden, zij het samen met de vader. Moeder heeft geruime tijd nodig gehad om deze bittere pil te slikken, maar ze heeft het wel gedaan.


Daarna is op verzoek van beide ouders het gezamenlijk ouderlijk gezag door de rechter uitgesproken.


10 jaar later kwam een van de dochters bij haar wonen. Nu is zij een actieve grootmoeder van de kinderen van haar dochter.

 

 

 
Conflicthantering

Hij kwam binnenstormen, terwijl de walm van boosheid uit zijn oren stoomde. Hij moest me opnieuw om mediationhulp vragen. Ik had hem zó al een half jaar meegemaakt. Hij was en bleef boos op zijn inmiddels ex geworden levenspartner. Die vechtscheiding was toch nog redelijk vlot door mijn duidelijke mediatorshand tot een einde gekomen. Ik hoopte dat zij door de gedane zaken vrede hadden gevonden. Dat bleek een illusie. Lees verder »
   
 

Eens geen vader, nooit meer vader?

Meneer Jansen belde me op. Hij vroeg of ik hem kon helpen, want zijn dochter was in grote problemen geraakt. Zijn dochter Anne is 16 jaar. Een maand geleden was ze door de kinderrechter voorlopig onder toezicht gesteld. Hij kwam daar pas later achter. Lees verder »

   
  Kasgeld

Daar zaten ze dan voor het eerst naast elkaar aan de mediationtafel, de directrice Annette en de werknemer Jaap. Ze kenden elkaar natuurlijk al jaren, omdat zij hem 8 jaar geleden in dienst genomen had als boekhouder. Lees verder »
   
Schoonmoeder

Hij zag er heel jeugdig uit. Haar schatte ik ook midden twintig. Toen we begonnen te praten over hun huwelijksmoeilijkheden leek het of ze snel verouderden. Ze bleken ook al rond de 35 jaar te zijn. Lees verder »

   
 

Ze kwam uit IJsland

Hoe ver gaat je geliefde?
Zij kwam uit IJsland. Dat straalde ze ook uit ooit toen hij haar voor het eerst zag, rustig, koel, helder en blond. Hij viel als een blok voor haar rust.
Zij zag een mysterieuze man, donker en met felle ogen. Die verraadden zijn oosterse temperament. Lees verder »
   

Kort geluk

De overblijfmoeder trok aan de bel. Ze had gemerkt dat Charlotte magerder werd, vieze kleren aan had en angstig om zich heen keek. Ze leek ook jonger dan het 12-jarig meisje dat ze toch was. Toen haar vader Peter terug was van zijn zaken reis uit Sao Paulo had de overblijfmoeder gehoor gegeven aan haar gevoel en hem gebeld om haar onrust over Charlotte door te geven. Lees verder »

 
 Kort geluk
Ze kwam uit IJsland
Eens geen vader...
Kasgeld
Schoonmoeder
Conflicthantering
Copyright Butijn 2013