HomeMediation bij levenseindeScheidingsbemiddelingMediationRelatiegesprekkenMediation ervaringenLinksClienten vertellenContact
Butijn Deventer
De mediation-advocate voor oplossingen bij echtscheiding, familieproblemen en arbeidsgeschillen
Mediation ervaringen

Mediationervaringen, een greep uit de praktijk

De echte woningwaarde

Het speelde in de tijd dat de huizenprijzen tot enorme hoogten waren gestegen, zoals in sommige steden in Nederland ook weer het geval is.

Eerst kwam Kees bij mij op kantoor. Hij zag er erg gespannen en terneergeslagen uit.

Hij vertelde dat hij 10 jaar samenleefde met de liefde van zijn leven Jaap, dat hij met Jaap getrouwd was zodra dat officieel mogelijk was geworden, maar dat nu volledig de klad in hun relatie was gekomen. Jaap had de knuppel in het hoenderhok gegooid en vastgesteld dat ze zo niet verder konden. Hij wilde scheiden!

Kees wilde dat eigenlijk niet, maar na nachten lang doorpraten met z’n tweeën, had hij ook geen oplossing voor hun huwelijksbreuk gevonden. Het moest nu maar gebeuren.

Ze overlegden over de zaken, die verdeeld moesten worden. Daarbij hoorde hun huis en de financiering. Ze hadden er een makelaar bijgehaald om een schatting te krijgen van de waarde van hun woning. Daar hadden ze heel veel spijt van gekregen, want het had hun problemen vergroot. Kees liet het taxatierapport met de begeleidende brief van de makelaar zien. In het taxatierapport werd een economische waarde van € 290.000 genoemd en in de begeleidende brief werd een richtvraagprijs bij de start van de verkooppogingen van € 350.000 voorgesteld.

Kees wilde heel graag in dit huis blijven wonen, maar had niet veel financiële armslag om Jaap uit te kopen.

Jaap wilde ook wel in het huis blijven, maar was slechts bereid te vertrekken als ze zouden afrekenen op basis van het bedrag van € 350.000. De makelaar vond dat immers haalbaar en Jaap moest de financiering van zijn nieuwe onderkomen ook nog rondmaken.

Daarna sprak ik met Jaap. Zijn verhaal stemde overheen met dat van Kees.

Bij mediation is gezamenlijk overleg van het grootste belang, dus stelde ik hen dat voor. Daartegen verzetten zij zich met zoveel kracht, dat ik erg nieuwsgierig werd naar de werkelijke knelpunten tussen hen.

De heren waren beiden ook heel duidelijk in hun verhaal over de makelaar in kwestie. Ze hadden hem als deskundige autoriteit gevraagd hen te adviseren en waren in grote verwarring beland door het conflictzaaiend advies. Zij wilde dat eerst de wereld uit hebben.

Bij navraag bij de makelaar bleek dat hij hen beiden ter wille had willen zijn door beide bedragen op te geven, maar hij realiseerde zich door de vragen hierover van ons drieën, dat hij hen van de wal in de sloot had geholpen. Hij bleek bereid om alsnog houvast te bieden door het meest realistische bedrag te noemen.

Was dat dan ook het bedrag op basis waarvan Kees en Jaap hun afspraken maakten?

Kees en Jaap kwamen samen bij mij aan tafel verder praten.

Er werd uiteindelijk afgesproken dat Kees op basis van € 300.000 de woning kon overnemen. Jaap kon daarmee instemmen, want hij gunde Kees de woning voor dat bedrag.

Zij hadden namelijk tegen elkaar uitgesproken dat het grote conflict tussen hen ging over hun verschil in kinderwens. Kees was helemaal geobsedeerd door de wens om een kind groot te brengen, bij voorkeur samen met Jaap. Jaap wilde wel een kind, maar zag onoverkomelijk problemen om dat te realiseren. Hun meningsverschillen daarover hadden zij niet kunnen oplossen.

 

Kees bleek in het gezamenlijke gesprek zijn droom om kinderen groot te brengen echter niet te hebben opgegeven. Het huis stond voor hem symbool voor de mogelijkheid om dat als nog te kunnen realiseren, maar dan misschien met een andere partner. Jaap erkende dat grote verlangen van Kees en wilde hem daarin tegemoetkomen, ondanks het feit dat de makelaar gezegd had dat de economische waarde van de woning toch zeker wel in de buurt van € 350.000 geplaatst moest worden.

 

 

 

 

Rolverwarring


Zij klonk heel mat toen zij voor de eerste keer vertelde over haar echtscheiding, waarbij ik de indruk had dat dat nog maar een jaar geleden had plaatsgevonden. Tot mijn verbazing was de echtscheiding al 13 jaar eerder een feit geworden.

In die jaren was het nog de gewoonte dat de kinderen – zij had er vier – automatisch bij de moeder blijven, de moeder het gezag over de kinderen behield en de vader geen gezag meer had. Gelukkig is lees verder »

   
Conflicthantering

Hij kwam binnenstormen, terwijl de walm van boosheid uit zijn oren stoomde. Hij moest me opnieuw om mediationhulp vragen. Ik had hem zó al een half jaar meegemaakt. Hij was en bleef boos op zijn inmiddels ex geworden levenspartner. Die vechtscheiding was toch nog redelijk vlot door mijn duidelijke mediatorshand tot een einde gekomen. Ik hoopte dat zij door de gedane zaken vrede hadden gevonden. Dat bleek een illusie. Lees verder »
   
 

Eens geen vader, nooit meer vader?

Meneer Jansen belde me op. Hij vroeg of ik hem kon helpen, want zijn dochter was in grote problemen geraakt. Zijn dochter Anne is 16 jaar. Een maand geleden was ze door de kinderrechter voorlopig onder toezicht gesteld. Hij kwam daar pas later achter. Lees verder »

   
  Kasgeld

Daar zaten ze dan voor het eerst naast elkaar aan de mediationtafel, de directrice Annette en de werknemer Jaap. Ze kenden elkaar natuurlijk al jaren, omdat zij hem 8 jaar geleden in dienst genomen had als boekhouder. Lees verder »
   
Schoonmoeder

Hij zag er heel jeugdig uit. Haar schatte ik ook midden twintig. Toen we begonnen te praten over hun huwelijksmoeilijkheden leek het of ze snel verouderden. Ze bleken ook al rond de 35 jaar te zijn. Lees verder »

   
 

Ze kwam uit IJsland

Hoe ver gaat je geliefde?
Zij kwam uit IJsland. Dat straalde ze ook uit ooit toen hij haar voor het eerst zag, rustig, koel, helder en blond. Hij viel als een blok voor haar rust.
Zij zag een mysterieuze man, donker en met felle ogen. Die verraadden zijn oosterse temperament. Lees verder »
   

Kort geluk

De overblijfmoeder trok aan de bel. Ze had gemerkt dat Charlotte magerder werd, vieze kleren aan had en angstig om zich heen keek. Ze leek ook jonger dan het 12-jarig meisje dat ze toch was. Toen haar vader Peter terug was van zijn zaken reis uit Sao Paulo had de overblijfmoeder gehoor gegeven aan haar gevoel en hem gebeld om haar onrust over Charlotte door te geven. Lees verder »

 
 Kort geluk
Ze kwam uit IJsland
Eens geen vader...
Kasgeld
Schoonmoeder
Conflicthantering
Rolverwarring
Copyright Butijn 2013